Öt ok, amiért érdemes elkezdened a brazil jiu jitsut 30 éves kor felett is

2023.12.30

A brazil jiu jitsu (BJJ) egy olyan harcművészet, amely mára világszerte hatalmas népszerűségre tett szert.  Rendívül intenzív edzésforma, de számos olyan előnnyel jár, ami ideálissá teszi az 30 év feletti felnőttek számára is. Akár kezdő vagy, akár van tapasztalatod más harcművészetekben, itt az öt legfőbb ok, amiért érdemes fontolóra venned a brazil jiu jitsut.

1. Fizikai fittség és egészség:

Az idő múlásával egyre fontosabbá válik, hogy fenntartsuk fizikai fittségünket és általános egészségünket. A brazil jiu jitsu segítségével kipróbálhatsz egy teljes testet megmozgató edzésformát, amely a legtöbb izomcsoportot aktiválja, karbantartja a kardiovaszkuláris rendszer állapotát, és növeli a ROM (range of motion)-ot, azaz az ízületi mozgástartmányt. Segít a testsúlycsökkentésben, erősíti a vázizmokat, valamint fejleszti a propriocepciót (propriocepció alatt az egyes testrészek térbeli és egymáshoz viszonyított helyzetének érzékelését értjük) és az egyensúlyt. A rendszeres BJJ edzések jelentősen javítják a fizikai jóllétedet. Növelik az energiaszintet. Összegezve egy egészségesebb életmód felé vezetnek. 

2. Stresszoldás és mentális jólét 

A mindennapi élet kihívásai gyakran stresszel és túlterheltséggel járnak. A brazil jiu jitsu kiváló lehetőséget nyújt a stressz csökkentésére és a mentális jólét javítására. Az intenzív edzések közben nincs választásod, minthogy a jelen pillanatra összpontosíts, és figyelmedet a készségeid fejlesztésére és tanulásra fordítsd.
A BJJ fizikai aktivitása endorfint szabadít fel, amely rövid úton hozzásegít a stresszszint-csökkenéshez és javítja az alvásminőséget. Része leszel egy egészség- és sportközpontú gondolkodásással bíró közösségnek. Edzésről-edzésre a  az edzőtársi viszonyból lassan a termet kinövő barátságok alakulnak.

3. Önvédelem és személyes biztonság

Az önvédelem olyan nélkülözhetetlen készség, amely idősebb korban még fontosabbá válik. A brazil jiu jitsu hatékony önvédelmi technikákat tartalmaz, amelyek nem a puszta erőn, hanem a fogások ismeretén és helyes kivitelezésén alapulnak. Az 30 év feletti felnőttek nagy hasznot húzhatnak a BJJ tanulásából és gyakorlásából, mivel ez lehetővé teszi számukra, hogy valós élethelyzetekben is meg tudják védeni magukat. A brazil jiu jitsu művészete hangsúlyozza az ellenfelek semlegesítésére és veszélyes helyzetekből való menekülésre irányuló stratégiákat, ezzel önbizalmat és lelki nyugalmat nyújtva használóinak.

4. Kognitív funkció

A mentálisan stimuláló tevékenységekbe való bevonódás létfontosságú a kognitív funkció  fenntartásához, különösen ahogy öregszünk. Az agyi plaszticitás megőrzése az általános jó közérzet alapja. Az új technikák elsajátítása biztosítja számodra, hogy erre a rugalmasságra vigyázz. Más területeken is érezni fogod a hatását! A brazil jiu jitsu tanulása és gyakorlása taktikai gondolkodást, problémamegoldást és gyors döntéshozatalt igényel a szőnyegen. A BJJ bonyolult technikákat és taktikákat foglal magába, amelyek kihívást biztosítanak az elméd számára. A rendszeres edzés javíthatja a memóriát, koncentrációt és általános mentális fürgeséget.

5. Személyes fejlődés és életre szóló készségek

A brazil jiu jitsu nemcsak fizikai és mentális előnyöket rejt magában, hanem egy út is a személyes fejlődés felé. A BJJ edzések kihívást jelentő jellege fegyelmet, kitartást és rugalmasságot ültet el benned. Arra ösztönöz, hogy kilépj a komfortzónádból, legyőzd az akadályokat, és tanulj a kudarcokból. A brazil jiu jitsu ezen kívül alázatra tanít, hiszen a gyakorlók rájönnek, hogy mindig van még mit tanulni és fejleszteni. Ezek a tulajdonságok különböző életaspektusokra is átültethetők, személyes fejlődéshez, növekvő önbizalomhoz és pozitív gondolkodásmódhoz vezetve.

A brazil jiu jitsu számos olyan előnnyel jár, ami ideálissá teszi az 30 év feletti felnőttek számára. A megnövekedett fizikai erőnléttől és stresszoldástól az önvédelmi képességekig és a kognitív funkció javításáig a BJJ gyakorlása javítani fogja az általános életminőségedet. Próbáld ki, csatlakozz törökbálinti brazil jiu jitsu csapatunkhoz! Kezdd el ma a brazil jiu jitsut jelentkezz be az első ingyenes próba órádra és tapasztald meg az edzés előnyeit első kézből!